Mrtvo More

Mrtvo More

Mrtvo More - Photo: Planeta Putovanja - Darko Mrdalj

Mrtvo More Izrael - Jordan 2024

Mapa

Najniža tačka na površini planete, 427 metara ispod nivoa mora, ujedno i jedno od najslanijih mora na svetu.

Nalazi se u Jordanskoj dolini i teritorijalno je podeljeno između države Jordan na istoku i izraela na zapadu.

Mrtvo more je zapravo ogromno slano jezero okruženo suvim i vrelim pustinjskim terenom u koje se kao najveća pritoka uliva reka Jordan.

Oblast oko Mrtvog mora bila je naseljena od biblijskih vremena – u neposrednoj blizini čuveni Jerihon a samoj obali Sodoma i Gomora. Nakon otkrića takozvanih svitaka sa Mrtvog mora u obližnjem Kumranu rekonstruisan je život antičke jevrejske zajednice a antički pisci takođe pominju i drevni grad En Gedi koji i danas postoji.

Od davnina su ljudima bila poznata lekovita svojstva slane vode i minerala iz mrtvog mora u kombinaciji sa jedinstvenim klimatskim uslovima, uglavnom u lečenju psorijaze, osteoartritisa i bolesti sinusa.

Kupanje u Mrtvom moru predstavlja zanimljivo iskustvo jer velika gustina vode istiskuje telo na površinu tako da nije moguće koračati kroz vodu u dubini koja prelazi visinu grudi.

So i minerali blagotvorno i lekovito utiču na kožu  a obilno se koristi i glineni mulj sa dna.

Danas je ova oblast značajan izvor sastojaka koji se obilno koriste u kozmetičkoj industriji i naravno, izuzetno zanimljiva turistička destinacija.

U čitavom Mrtvom moru nema flore ni faune zbog čega je i dobilo svoje ime – jedina bića koja mogu opstati u ovom za život surovom okruženju su neke vrste bakterija i mikrogljiva.

Mrtvo more je vodena površina koja nestaje. Svake godine nivo mora se spušta a površina znatno smanjuje zbog obilnog isparavanja i nedovoljnog priliva vode iz reke Jordan. U poslednjih sto godina površina Mrtvog mora je gotovo prepolovljena dok se nivo vode spustio za gotovo 40 metara.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 20:59

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: