Santorini

Santorini

Santorini - Grčka - foto: PlanetaPutovanja

Santorini 2024 Leto 2024

Mapa

SANTORINI 2023

Ostrvo Santorini svoje ime duguje Svetoj Ireni a poznato je još po imenimaTera ili Tira. Nalazi se u južnom Egejskom moru, oko 200 kilometara je udaljeno od grčkog kopna i 110 kilometara od najvećeg grčkog ostrva Krit. Pripada grupi Kikladskih ostrva.

Santorini je zapravo arhipelag od nekoliko ostrva koja su do pre 3.600 godina bila jedna celina. Nastala su snažnom vulkanskom erupcijom, jednom od najvećih u zabeleženoj istoriji, poznatom kao minojska ili Tera erupcija. Erupcija je formirala veliku lagunu, dimenzija 12 x 7 kilometara okruženu manjim i većim ostrvima, jedinstveni prirodni fenomen i vrhunsku turističku atrakciju. Takođe, ova erupcija i sudbina ostrva često se dovode u vezu sa legendarnom (ili istorijskom) civilizacijom Atlantide.

Vulkanska lava je u dodiru sa morem stvorila fantastične oblike i boje koje predstavljaju glavno obeležje jedinstvenih plaža Santorinija. Tako su nastale čuvene crne, crvene i bele plaže ovog ostrva.

Čitav arhipelag nastanjuje nešto manje od 14.000 žitelja koji žive skoro isključivo od turizma. Sezona je duga, budući da se Santorini nalazi na jugu toplog Egejskog mora koje je još toplije u delovima lagune prekrivenim crnim vulkanskim peskom. Još jedna jedinstvena karakteristika ovog ostrva je klima – uz malo ostrvo Anafi, koje takođe pripada Kikladima, Santorini je jedina tačka u Evropi koja poseduje vrelu pustinjsku klimu.

Glavni grad i administrativni centar ostrva Santorini je Fira sagrađena na obroncima nekadašnjeg vulkanskog kratera. Ostala naselja su zapravo male ribarske luke od kojih su najpoznatije i za turiste interesantne Oia, Kamari, Emporio, Perisa, Pirgos, Terasija i Akrotiri koji je i glavno arheološko nalazište minojske civilizacije iz perioda pre velike erupcije.

Ostrvo ima aerodrom koji je od Fire udaljen oko 6 kilometara.

Santorini uživa reputaciju popularnog mondenskog letovališta, omiljenog među poznatim i slavnim ličnostima. Takođe je i veoma posećena destinacija na krstarenjima Kikladima i Egejskim i Sredozemnim morem. Svakako, Santorini je jedno od onih mesta na našoj planeti koja su sasvim sigurno na spisku sa nazivom «videti makar jednom u životu».

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 12:40

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: