Ženeva

Ženeva

Ženeva - Švajcarska - Photo: Switzerland Tourism - Christof Schuerpf

Ženeva 2024

Mapa

Ženeva je drugi grad po veličini u Švajcarskoj, posle Ciriha, glavni je grad istoimenog kantona i najveći u francuskom govornom delu. Nalazi se na krajnjem jugozapadu zemlje na obali Lemanskog tj. Ženevskog jezera, na mestu gde iz njega kroz plodnu dolinu ističe reka Rona.

Predstavlja jedan od vodećih svetskih finansijskih i diplomatskih centara, grad u kojem je smešten veliki broj međunarodnih organizacija (preko 22.000), Crvenog krsta, kao i evropskog sedišta Ujedinjenih Nacija i njenih brojnih agencija.

Po kvalitetu života nalazi se takođe u samom svetskom vrhu, gde za minimalan procenat ponovo zaostaje za Cirihom ali se ipak nalazi ispred njega po kategorizaciji najskupljih gradova sveta – među prvih pet.

Ženeva je poznata i po dugoj tradiciji izrade najkvalitetnijih i naravno, najskupljih satova. Upravo ovde se nalaze sedišta i centrale vodećih svetskih proizvođača kao što su Rolex, Omega, Gallet, Franck Muller, Chopard…

Ovaj grad je poznat univerzitetski centar sa izuzetno dugom tradicijom i nekim od najjačih i najprestižnijih svetskih akademskih institucija za proučavanje društvenih nauka – međunarodni odnosi, pravo, diplomatija…Ipak, u svetu najčuvenija naučna obrazovna i istraživačka institucija pripada svetu prirodnih nauka. To je CERN (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja), u okolini Ženeve, sa najvećim ikada napravljenim akceleratorom (LHC) konstruisanim za otkrivanje odgovora na fundamentalna pitanja fizike.  

Najstariji deo gradskog jezgra odražava urbanistička rešenja i arhitekturu različitih istorijskih perioda i uz veliku poslovnu popularnost grada i vanrednu lepotu velikog Ženevskog jezera predstavlja dodatnu atrakciju za posetioce.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:57

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: