Havana

Havana

Kuba - foto: PlanetaPutovanja

Havana putovanja 2024, Havana Kuba 2024

Mapa

Havana je prestonica, glavna luka i najveći grad Republike Kube. Zvanično ime grada je Siudad de La Havana. Nalazi se na severnoj obali ostrva, nasuprot Floride, na mestu gde se dodiruju vode Karipskog mora i Meksičkog zaliva. Sam grad nalazi se u zalivu, povezanom sa morem relativno uskim prolazom, koji se u dubini kopna širi u tri posebna zaliva i glavne luke Havane – Marimelena, Guanabakoa i Atares. Sa uzvišenja na istočnoj strani zaliva grad blagosilja 20 metara visoka statua Isusa Hrista.

Izuzetan prirodni strateški položaj uslovio je bogatu istoriju Havane od samog njenog osnivanja 1515. godine. Bila je važno vojno uporište, velika trgovačka luka i polazna tačka daljih osvajanja i kolonizacije Latinske i Srednje Amerike.

Turizam u Havani je od samog početka XX veka bio jedna od najprofitabilnijih grana privrede. Do tridesetih godina, većina investitora i turista dolazila je iz SAD, izgrađeni su veliki hotelski kompleksi, grad je postao vodeća karipska destinacija. Uoči Revolucije i komunističkog perioda krajem pedesetih godina Havana je već stekla reputaciju Las Vegasa Latinske Amerike. Nakon višedecenijske pauze i raspada SSSR-a, turizam ponovo stupa na ekonomsku scenu i danas je, uz ogromna ulaganja koja su preduzeta i nesvakidašnji, neugašeni egzotični šarm - glavni izvor prihoda.

Havana se zapravo sastoji iz tri grada u jednom – Stara Havana, od 1982. godine pod zaštitom UNESCO, istorijsko srce grada unutar sačuvanih zidina, kojim vijugaju uske ulice između baroknih i neoklasičnih građevina; Vedado, od sredine XIX veka još jedan centar grada koji se pruža na zapad i sever oko starog jezgra, danas izuzetno atraktivan po svojoj arhitekturi i noćnom životu; i zona novijih naselja zapadno od Vedada, započetih dvadesetih godina XX veka, sa poznatim delovima kao što su Marianao ili čuveni Miramar - ekskluzivna lokacija u kojoj su smeštene ambasade, strana predstavništva, luksuzne vile, skupi butici...namenjeni visokoj bogatoj klasi stranaca.

Tu je i kineska četvrt, nekada najveća u Latinskoj Americi, nastala početkom XX veka kao rezultat potrebe španskih vlasti za radnom snagom nakon ukidanja ropstva. Inkorporirana je u Vedado i uživa izvesne slobode i autonomiju u pogledu zakona i državne kontrole.

Veliki broj kulturnih i prirodnih atrakcija, počev od raznovrsne arhitekture - od istorijskih stilova do moderne (čuvena imena arhitekture kao što su Valter Gropijus, Oskar Nimejer, Le Korbizje, Ludvig Mis van der Roe izvršili su veliki uticaj na moderni izgled grada), zatim brojnih festivala, muzike, do predivne klime...ali i nesvakidašnje istorije i savremenog trenutka, čine Havanu destinacijom koju treba videti i doživeti. Uostalom, treba poverovati i jednom od njenih najpoznatijih stanovnika, Ernestu Hemingveju, koji je ovde proveo poslednje 22 godine života i zapisao: „Po svojoj lepoti, jedino Pariz i Venecija prevazilaze Havanu“...

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 13:33

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: