Sitonija

Sitonija

Sitonija - Halkidiki - Grcka - Foto: Flickr-Bernhard-Wintersperger

Sitonija Grčka letovanje 2024 apartmani Halkidiki Sitonija 2024

Mapa

Sitonija je južni deo Egejskog poluostrva Halkidiki, manje poluostrvo poznato među turistima kao „drugi prst“ (Auto karta Grčke). Zapadno, paralelno sa Sitonijom se prostire poluostrvo Kasandra i zaliv Toroneos (poznat i kao Kasandrin zaliv) a sa istočne strane je poluostrvo Atos i zaliv Singitikos (poznat i kao Svetogorski zaliv). Kroz središnji deo Sitonije proteže se mali planinski venac Itamos, čija najviša nadmorska visina iznosi oko 750 metara. Sitonija je slabije urbanizovana od susedne Kasandre, skoro da nema većih i razvijenih mesta, što nikako ne znači da je u turističkom smislu manje popularna ili posećena. Mnoštvo manjih turističkih gradova i živopisnih ribarskih sela, razuđena obala sa predivnim uvalama i plažama, pravi su raj za posetioce čiji je cilj uživanje u lepotama Egejskog mora. Fantastični predeli netaknute prirode, prostiru se velikim delom Sitonije i predstavljaju deo zaštićene zone prirodnih lepota i biodiverziteta.

Jedan od omiljenih vidova boravka, uz naravno, klasičnu ponudu smeštaja, su kampovi kojih ima duž čitave obale Sitonije i koji tokom boravka pružaju maksimalan dodir sa jedinstvenim prirodnim okruženjem. Najposećenija i najpoznatija turistička mesta na Sitoniji su Neos Marmaras, Sarti, Porto Karas, Nikiti, Ormos Panagias, Sikia, Kalamici, Toroni...

Svakako je najbolji savet pri poseti Sitoniji da se ne obiđe samo jedno mesto već da se, ukoliko se ima vremena, upozna čitavo poluostrvo koje na svakom koraku krije predivna iznenađenja. Blizina i povoljan položaj u odnosu na Atos, omogućava i predivna krstarenja sa posetom manastirima na Svetoj Gori.

Poslednja promena: Today, 09:03

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: