Bergen

Bergen

Bergen: Norveška - foto: PlanetaPutovanja

Bergen 2024

Mapa

Između sedam planina

Bergen je smešten na zapadnoj obali Skandinavskog poluostrva, drugi je po veličini grad u Norveškoj i ujedno uz Oslo njena najznačajnija luka. Jedna je od 14 „skrivenih“ prestonica Evrope po kulturi odnosa sa prirodom i istraživanju i zaštiti mora. Često se naziva i „kapija fjordova“ – smešten je i sam na obalama jednog od njih, jednog od mnogobrojnih svetski poznatih atrakcija koje čine zapadnu obalu Norveške najrazuđenijom i najlepšom na svetu. Ture ka fjordovima započinju upravo ovde.

Bergen je 2000. godine bio i zvanična kulturna prestonica Evrope.

Osnovao ga je u XI veku kralj Olaf III, u XII i XIII veku bio je glavni grad Norveške. Od samog nastanka se njegova snažna ekonomija oslanja na ribolov i brodogradnju. Do kraja XIII veka postao je jedno od najznačajnijih sedišta Hansenske Lige koja je dominirala trgovinom severne Evrope i omogućavala bezbedan transport robe, zaštitu i monopol u gotovo svim velikim trgovačkim lukama. Trgovci Hanze su živeli u posebnom i izdvojenom delu grada i uživali sve privilegije prilikom sklapanja poslova. Danas je Brigen (Bryggen), ta istorijska luka i njena živopisna drvena arhitektura zaštićena od UNESCO kao svetsko kulturno nasleđe.

Tokom XV i XVI veka bio je najveći grad  Skandinavije a do XIX veka i najveći u Norveškoj.

Ime Bergen doslovno znači livada ili pašnjak među planinama.

Dramski pisac Ludvig Holberg rođen u Bergenu a inspirisan velikim Rimom na sedam brežuljaka odlučio je da bi njegov grad takođe trebalo da bude okružen sa sedam planina. Starosedeoci Bergena se do danas ne mogu dogovoriti na kojih je sedam planina on tačno mislio jer ih u okruženju Bergena zapravo ima mnogo više.

Bergen je najtopliji grad u Norveškoj. Blaža klima od očekivane na ovoj geografskoj širini, vlada zahvalujući toploj Golfskoj struji. Međutim, dodir i mešanje vazdušnih struja različitih temperatura uslovljava veliku količinu padavina. Može se desiti da 85 dana neprekidno pada kiša. Snežni pokrivač može se zadržati i tri meseca.

Bez dileme, Bergen je turistički centar čitave Norveške. Najveća je luka u Norveškoj za priostajanje velikih kruzera, ali i jedna od najvećih u čitavoj Evropi. Brojne su atrakcije koje Bergen nudi posetiocima. Naravno, najveća je svakako obilazak fjordova i istorijski Brigen, ali tu je i žičara Floibanen koja će vas odvesti na vrh planine Flojen na kojoj se svake godine održava festival vikinga, tu je i Fresko hala, zatim Troldhaugen muzej Edvarda Griga rođenog u Bergenu, festival Borealis, najveća otvorena ribarnica...i mnoge druge za koje saznate tek kada se nađete u ovom predivnom gradu.

Zapravo najveće bogatstvo Bergena su njegovi ljubazni stanovnici, najbolja reklama i za čitavu zemlju jer sebe smatraju autentičnim Norvežanima.

Dve najpopularnije fraze "bergensera" (kako se nazivaju građani Bergena):

1. "Ja nisam iz Norveške, ja sam iz Bergena"
2. "Ne postoji loše vreme, vec loša odeća" (odnosi se na vreme, jer Bergen je poznat kao najkišniji grad u Norveškoj)
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Today, 18:27

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: