Andaluzija

Andaluzija

Almodóvar del Río - Cordoba - Andalusia - Photo - PlanetaPutovanja - Dese

Andaluzija putovanja 2024 Španija Andaluzija 2024

Mapa

Andaluzija (Andalucia) je najjužnija regija Španije, izlazi svojim obalama na Sredozemno more i Atlantski okean dok se na zapadu graniči sa Portugalijom.

Svojom bogatom istorijom i kulturom privlači turiste iz celog sveta (najviše sa severa Evrope) i zbog toga kontinentalni deo Andaluzije čini posebnu turističku regiju.

Mnogobrojni sačuvani istorijski spomenici, posebno u gradovima Sevilja, Kordoba i Granada svedoče o sjajnoj prošlosti ovog dela Španije.

Na kulturu Andaluzije duboko je uticala Muslimanska vlast koja je u srednjem veku trajala više od pola milenijuma. Ovaj deo Španije pripadao je u periodu od 711. do 1492. godine oblasti „Al -Andaluz“ kojom su upravljali Arapi i severnoafrički Muslimani. U to vreme na tlu današnje Andaluzije, kao centra muslimanske moći na Iberijskom poluostrvu, cveta u umetnosti graditeljstva originalni špansko-mavarski stil a takođe i nauke kao što su astronimija, matematika, filozofija, medicina, zatim književnost, muzika i primenjena umetnost.

Nakon 1492. godine, tokom kolonijalnog perioda, Andaluzija je imala monopolistički položaj u kontaktima i saobraćaju između Španije i američkih kolonija što je rezultiralo vrtoglavim razvojem, velikim materijalnim bogatstvom i nastankom jedne od najuticajnijih kosmopolitskih regija u svetu.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:58

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: