Beograd

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka - Beograd - Srbija - foto: PlanetaPutovanja

Crkva Svetog Marka 2024

Mapa

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu, izgrađena je u periodu od 1932. do 1939. godine i sve do podizanja hrama Svetog Save na Vračaru bila je najveća crkvena građevina u Beogradu i čitavoj Srbiji. Građena je po projektu arhitekata Petra i Branka Krstića u stilu romantizma, po ugledu na crkve srpskog srednjovekovnog perioda i najviše sličnosti sa crkvom manastira Gračanica.

To je petokupolna građevina sa visokim zvonikom nad zapadnim portalom i prostranim tremom duž zidova, prekinutim ugaonim kulama koje nose manje kupole. Konstrukcija crkve je uzrađena od armiranog betona dok su površine zidova i unutrašnji prostor izvedeni kombinovanjem kamena i mermera.

Dužina crkve iznosi 62 metra, širina je 45, a ukupna visina do temena glavne kupole iznosi 60 metara. Naos površine od 700 kvm može da primi do 2.000 vernika. Unutrašnjost crkve (unutrašnji zidovi) je još uvek nedovršena – planirano je da sve površine budu prekrivene freskama.

U južnom delu naosa crkve Svetog Marka u Beogradu se nalazi sarkofag cara Dušana; nasuprot njemu u severnom delu je sarkofag srpskog patrijarha Germana. U kripti ispod poda priprate crkve su sahranjeni Aleksandar Obrenović i Draga Mašin, ubijeni u majskom prevratu 1904. godine.

Crkva Svetog Marka se nalazi u prelepom prirodnom ambijentu tašmajdanskog parka, nadomak najduže i jedne od najprometnijih ulica u Beogradu – Bulevara kralja Aleksandra i neposrednoj blizini zgrade Skupštine Srbije.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 12:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: