Mostar

Mostar

Mostar - Foto: PlanetaPutovanja

Mostar 2024

Mapa

Mostar - Polovinom XVI veka, tačnije 1566 ili 1567. godine, za vreme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog, završena je gradnja jednog od najvećih profanih graditeljskih poduhvata u Otomanskom carstvu i svakako najvećeg arhitektonskog čuda na Balkanu tog doba. Kameni luk koji je premostio reku Neretvu bio je u tom trenutku najveći na svetu napravljen ljudskom rukom. Graditelj mosta bio je Mimar Hajrudin, učenik čuvenog turskog arhitekte Mimara Sinana. Budući da je veoma malo istorijskih dokumenata o gradnji i danas je ostala misterija kako je neimar podigao solidne skele oko same konstrukcije ili kako je kamen i ostali građevinski materijal prebacivan sa jedne na drugu obalu...

Most je spojio dva dela grada, sa obe strane bile su postavljene kule u kojima se nalazila straža. Čuvari su se zvali ''mostari'' a po njima je i čitava varoš dobila ime - Mostar. Stari, orijentalni deo grada i danas čini njegovo jezgro, sa bazarom, zanatskom četvrti, uskim kaldrmisanim ulicama, džamijama i medresom. Mostar je tokom austro-ugarske vlasti krajem XIX i početkom XX veka dobio nove građevine u duhu evropske arhitekture u kojima su danas uglavnom smeštene sve važnije gradske institucije.

Nakon 427 godina postojanja, 1993. godine, u toku rata u Bosni, 28 metara dugački luk mostarskog mosta  srušen je u Neretvu sa visine od 20 metara. Preko deset godina Mostar je bio bez svoje najveće atrakcije i jedinstvenog simbola. Tek 2004. godine završen je novi most potpuno rekonstruisan po nacrtima i načinu gradnje, u velikom delu i materijalu onog starog, tragično srušenog.

Ponovo su spojene dve obale, obnovljeni su i tradicionalni skokovi u ledenu Neretvu, vekovni dokaz hrabrosti i spretnosti Mostaraca. Danas je Mostar peti grad po veličini u Bosni i Hercegovini, jedan od najvažnijih gradova u Hercegovini i izuzetno važna turistička destinacija čitave zemlje. Međunarodni aerodrom i veliki broj atrakcija u samom gradu i neposrednoj okolini, predivna priroda u dolini reke Neretve i blizina Jadranske obale čine ga nezaobilaznim na svim modernim turističkim mapama.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 02:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: