Lozana

Lozana

Bern - Švajcarska - Photo: Switzerland Tourism Christof Schuerpf

Lozana Švajcarska 2024

Mapa

Lozana je po broju stanovnika četvrti grad u Švajcarskoj, nalazi se na obali Ženevskog jezera, u francuskom govornom području i glavni je grad kantona Vo.

U ovom gradu se nalazi sedište Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK) kao i Međunarodni arbitražni sportski sud, tako da sa punim pravom Lozana nosi epitet sportske, tačnije Olimpijske prestonice.

Takođe predstavlja jedan od vodećih kulturnih ali i  industrijskih centara Švajcarske. Čitava oblast oko grada je poznata po gajenju vinove loze i proizvodnji vina, u samom gradu su sedišta nekih od najpoznatijih kompanija kao što je Filip Moris ili Tetra Laval, a čuveni prehrambeni gigant Nestle se nalazi u obližnjem mondenskom Veveu, gde je u XIX veku i osnovan. Ovo mesto je zmeđu ostalog čuveno i po tome što je u njemu zvanično izmišljena mlečna čokolada.

Ukoliko se odlučite da posetite Lozanu, osim uživanja u predivnom prirodnom ambijentu, imaćete prilike da vidite i značajna arhitektonska ostvarenja – palate, katedrale, crkve, zamkove, muzeje…Još jedna zanimljivost i jedinstvenost – ovo je najmanji grad na svetu koji poseduje metro, sa dve linije i ukupno 28 stanica.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 07:08

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: