Čikago

Čikago

Čikago - SAD - foto: PlanetaPutovanja

Čikago aranzmani 2024 2024

Mapa

Grad Čikago, na jugozapadnoj obali jezera Mičigen, zauzima severoistočni deo savezne države Ilinois i ujedno je treći grad po veličini u SAD posle Los Anđelesa i Njujorka. Po svom geografskom položaju pripada američkom Srednjem Zapadu a teritorijalno pokriva ogroman urbani pojas -„Chicagoland“ - koji naseljava oko deset miliona stanovnika.

Ime ovog grada je francuska verzija reči koja u jeziku indijanskih starosedelaca označava jednu vrstu divljeg luka koji je u prošlosti pokrivao današnje gradsko područje.

Svoj izgled i imidž, Čikago duguje jednoj katastrofi iz 1871. godine - to je bio veliki požar koji je skoro potpuno uništio sve drvene konstrukcije u urbanom naselju. Sledila je velika obnova i izgradnja od samih temelja, korišćenjem novih tehnologija i materijala - čeličnih konstrukcija, betona i stakla što je dozvoljavalo projektovanje dotad nezamislivo visokih zgrada. U Čikagu je 1885. godine, na čeličnom skeletu izgrađen zvanično prvi oblakoder na svetu. Izgled novog grada izvršio je neverovatan i izuzetno brz uticaj na ostale američke gradove a novi, smeli arhitektonski stilovi prešli su preko Atlantika u Evropu. Ukoliko ispratimo ono što se u arhitekturi i ostalim vizuelnim umetnostima dešavalo u narednom periodu možemo lako zaključiti da je modernizam rođen upravo u Čikagu tih poslednjih decenija XIX veka.   

Ali to svakako nije jedina stvar koja ovaj grad čini tako privlačnim i jedinstvenim. Priroda se jednostavno uklopila u urbano okruženje, od peščanih plaža i obale jezera Mičigen do predivnih gradskih parkova. Trgovi i parkovi su ukrašeni radovima Pikasa, Miroa, Šagala, Kaldera, Oldenburga, Dibifea, Kapora...a tu je i čuvena prestižna „Veličanstvena milja“...

Čikago je takođe dom autentičnog džeza i bluza, soula i gospela ali i mesto na kome je nastala haus muzika i centar rejv kulture.

Međunarodni aerodrom O'Hara je najprometniji aerodrom na svetu a cifra od preko 46 miliona turista koji godišnje posete Čikago govori sama za sebe sasvim dovoljno. 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 05:33

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: