Diseldorf

Diseldorf

Diseldorf - Nemačka - Foto: PlanetaPutovanja - Marko Markovic

Diseldorf 2024

Mapa

Mali Pariz na obali Rajne

Diseldorf je glavni grad nemačke države Severna Rajna – Vestfalija, nalazi se na reci Rajni, veoma blizu zapadne granice sa Holandijom između gradova Keln i Esen.

Po broju stanovnika je na sedmom mestu u Nemačkoj ali po standardu i kvalitetu života na drugom.

Ime je dobio po reci Disel, koja se na mestu današnjeg grada uliva u Rajnu i doslovno znači ''Selo na Diselu''.

Nekoliko kilometara od Diseldorfa se nalazi dolina Neandertal u kojoj su pronađeni dosad najstariji ostaci praistorijskog čoveka u Evropi.

Ovaj grad je centar nemačke reklamne i modne industrije, takođe izuzetno važan kulturni i telekomunikacioni centar ali i strahovito snažno uporište ekonomske moći zemlje. 

Ovde se nalazi sedište Vodafona, ima 18 internet provajdera, 400 reklamnih agencija, 200 izdavačkih kuća, 170 banaka...iz Diseldorfa je i pivo Altbier i legendarna grupa Kraftverk...

Velika imena evropske i svetske kulture i umetnosti povezana su sa ovim gradom – Šuman, Mendelson, Hajnrih Hajne, Pol Kle, Jozef Bojs...samo su neka kojima se istorija Diseldorfa ponosi.

Tu su naravno i muzeji, pozorišta, parkovi, sajmovi, čuvena opera, Kenigsale (kraljevska aleja), šetalište duž obale Rajne...zaista veliki broj mesta koja se jednostavno ne smeju propustiti pri poseti.

Veoma je interesantan i tradicionalni rivalitet sa obližnjim Kelnom.

U Diseldorfu gotovo petinu ukupnog stanovništva čine stranci, između ostalih tu je naseljeno oko 11.000 Japanaca, po čemu je ovaj grad na trećem mestu u Evropi, odmah posle Londona i Pariza.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:19

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: