Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam - Muzej istorije

Amsterdam Putovanja 2024 2024

Mapa

Amsterdam putovanje

Amsterdam... Bogata istorija ovog grada počinje krajem XII veka, kada je u današnjoj provinciji Severna Holandija na obali reke Amstel sagrađeno ribarsko naselje. Od Amstelerdama, tokom više od osam vekova postojanja, Amsterdam se razvio u jednu od najvažnijih luka Evrope u XVII veku, najveći trgovački i finansijski centar, centar trgovine dijamantima, glavni i najveći grad u današnjoj Holandiji i jednu od vodećih evropskih i svetskih turističkih destinacija, popularnu “Veneciju Severa”.

Aerodrom Šiphol udaljen je manje od 20 minuta od Amsterdama u kojem odlično funkcionišu metro, gradski autobusi, tramvaji, brodići...ali omiljeno prevozno sredstvo je bicikl.

Čitav oblik ovog grada a posebno starog istorijskog jezgra uslovljen je polukružnim rasporedom sistema kanala čiji je plan nastao još u ranom XVII veku. Od centra se radijalno šire Herengraht, Kajzergraht, Prinzengraht i Singelgraht u čijim se vodama ogleda arhitektura Amsterdama sa obeležjima gotike, renesanse, baroka, jugendstila – svih evropskih umetničkih stilova koje je Amsterdam prihvatio i poklonio im originalne, prepoznatljive karakteristike.

Najpoznatiji muzeji nalaze se na Trgu Muzeja (Museumplein) - Rijksmuseum, Van Gogov muzej, Stedelijk. Ovaj trg je takođe i mesto održavanja koncerata na otvorenom, festivala i performansa. 

Kulturno istorijske vrednosti Amsterdama nisu jedina atrakcija koja godišnje privuče skoro 4 miliona turista iz Evrope i celog sveta.

Zbog svojih liberalnih zakona koji se odnose na prostituciju, seksualne slobode i uživanje lakih droga, ovaj grad je jedna od najmoćnijih destinacija za provod i noćni život. Osim čuvene ulice “crvenih fenjera” i velikog broja “kofi šopova” u kojima se prodaju najrazličitiji proizvodi od kanabisa ili halucinogenih gljiva, Amsterdam je poznat po velikom broju maštovito uređenih kafea sa terasama u letnjem periodu i najpopularnijih evropskih klubova i diskoteka. Noćni život skoncentrisan je u dve glavne zone – Leidsepleini Rembrandtplein, koje posetioci željni provoda i alternativnih kulturnih i subkulturnih dešavanja ne propuštaju. Samo mali deo bezbroj popularnih mesta iz kojih se vraćate sledećeg dana su kafei kao što je npr. Bruine Kroeg, klubovi Jimmy Woo, Paradiso, Melkweg (koji je ujedno i kulturni centar), Sugar Factory ili diskoteke Escape, Club Home, Hotel Arena, Powerzone...

Dolazak u Amsterdam je u svako doba godine sigurno doživljaj koji se pamti, ali svakako nećete pogrešiti ukoliko se u ovom gradu pojavite 30. aprila kada se stotine hiljada ljudi okupi da proslavi Koninginnedag - Kraljičin Dan.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:40

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: