Trst

Trst

Trst - Italija - foto: PlanetaPutovanja

Trst 2024

Mapa

TRST ... Nalazi se u severoistočnom delu Italije, na obali Jadranskog mora, na samoj granici sa Republikom Slovenijom.

Duga i bogata istorija grada počinje još u antičkom periodu kada smenjuju uticaji rimske civilizacije kao i naroda koji se u kasnijem periodu smenujuju na ovoj teritoriji.

Od XIV veka pa sve do 1918. godine, Trst je bio deo Hazburške monarhije. Tokom ovog perioda postao je i četvrti grad po veličini u čitavoj Austro - Ugarskoj imperiji, posle Beča, Budimpešte i Praga. Njegov zaštićeni položaj u Tršćanskom zalivu učinio ga je i jednom od najvažnijih evropskih luka u XIX veku.

Nakon II svetskog rata bio je pod zaštitom UN kao slobodna zona, sve dok 1954. godine nije konačno pripojen Italiji.

Burna prošlost ostavila je svoje tragove na području Trsta i danas su ovi ostaci glavne turističke atrakcije. Rimsko pozorište iz vremena cara Oktavijana, crkve graćene u periodu od XI do XIX veka, uključujući i srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Spiridona, zamak Miramar ili San Đusto, zatim izuzetna gradska arhitektura oko centralnog trga koja svedoči o moći i veličini dinastije Habzburga u XIX veku...

Okolina Trsta pruža turistima i veliki broj prirodnih atrakcija. Osim morske obale, tu su i brojne pećine od kojih je svakako najpoznatija Grotta Gigante, najprostranija pećina na svetu otvorena za turističke posete u koju se može smestiti velika rimska crkva Svetog Petra.

Trst je danas izuzetno bogat i razvijen univerzitetski, pomorski i trgovački centar severne Italije. Predstavlja jednu od najvećih evropskih luka za promet kafe, snabdevajući pritom skoro polovinu Italije ovim proizvodom.

Internacionalni aerodrom Ronki udaljen je 33 km od centra Trsta.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 13:05

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: