Austrija

Austrija

Mozart - Beč - Austrija - foto: PlanetaPutovanja

Austrija - Hrana i piće

Mapa

Austrijska kuhinja svoje korene ima u slavnoj vekovnoj imperijalnoj prošlosti, pri čemu je naročito uobličena u vreme Austro-Ugarske monarhije. Veliki uticaj na tradicionalna dvorska jela izvršile su i nacionalne kuhinje naroda koji su istorijski bili u tesnoj vezi ili pod vlašću Austrijskog dvora. Najvećim delom to su Mađarska, Češka, Italijanska, Balkanska, Francuska i Jevrejska kuhinja. Može se zaključiti da austrijska kuhinja predstavlja najraznovrsniju kombinaciju kultura pripremanja hrane u čitavoj Evropi.

Osnova glavnih jela su goveđe i svinjsko meso uz sve vrste povrća pripremljenog na razne načine. Najpoznatija je svakako čuvena bečka šnicla ali tu su i proizvodi od testa vrlo često punjeni izuzetno kvalitetnim sirevima po kojima je Austrija takođe čuvena.

Ipak, na prvom mestu su sigurno poslastice. Krofne punjene marmeladom, štrudla od jabuka, slatke palačinke ili legendarna sahertorta...Da ne pominjemo Mocart-kugle koje su i više od slatkiša, pravi suvenir iz Austrije, tačnije iz Salcburga.

Donja Austrija, smeštena u dolini reke Dunav obiluje vinogradima. To je kraj odakle potiču najpoznatija vina ove zemlje. Osim vina, Austrija je još čuvenija po tradiciji pripremanja velikog broja ukusnih napitaka od kafe. Uz kafu se uglavnom služe i poslastice, tako da poseta nekom od mnogobrojnih kafea vrlo lako može da se pretvori u pravu slatku gozbu.

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: