Dubai

Dubai

Dubai

Dubai - aranzmani 2024 - Dubai 2024

Mapa

Dubai je jedan od sedam emirata koji čine UAE. Kao što je slučaj i sa ostalima, glavni grad nosi isto ime kao i emirat.

Kada se kaže Dubai, naravno da se misli na grad koji je u poslednjih nekoliko decenija stekao prepoznatljivo ime i zauzeo poziciju jedne od najatraktivnijih svetskih destinacija ne samo u turističkom već u velikoj meri i u poslovnom svetu.

Kada se govori i sluša o Dubaiu, treba na svakom koraku biti spreman na vrlo učestale superlative.

Prva asocijacija svakako je njegova neverovatna arhitektura. Graditeljski bum počeo je osamdesetih godina XX veka, dobio neverovatno ubrzanje tokom devedesetih a u poslednjoj deceniji dostigao zamah koji se nikako ne može uporediti sa nečim sličnim u istoriji. Poslednja kulminacija je dostignuta 2010. godine završetkom zgrade Burž Kalifa ili Kalifa kule, najviše zgrade na svetu čiji se vrh nalazi na visini od 828 metara. Nekretnine u Dubaiu su zaista planetarni posao. Investicije se odavno mere milijardama, na projektima učestvuju najjače građevinske kompanije iz Njujorka i Čikaga, angažovana su vrhunska imena savremene svetske arhitekture i sve je moguće...Obrisi ovog predivnog grada okruženog pustinjom potpuno se menjaju iz godine u godinu.

Procenjuje se da će rezerve fosilnih goriva biti potpuno iscrpljene u naredne dve decenije. Izvori prihoda se već uveliko i veoma uspešno premeštaju iz ove oblasti prema turizmu, trgovini, finansijskom biznisu, nekretninama, IT industriji...

Kada je reč o turizmu, Dubai se nalazi u 10 najposećenijih gradova naše planete. Glavni osnov poseta je šoping ali i brojne arhitektonske atrakcije u gradu koji se neprestano menja. Dubai ima oko 70 šoping molova od kojih je jedan, Dubai Mall, sedmi po veličini na svetu. Tu su i ogromni tradicionalni sukovi, među kojima je sigurno najpoznatiji „zlatni“ u delu grada Deira, sa 250 zlatarskih radnji, po kojem je Dubai i dobio nadimak „grad zlata“.

Vrtoglavi razvoj Dubaia u svakom pogledu, predstavlja takođe fenomen za sebe, po kojem je ovaj grad itekako jedinstven u svetu i svrstava se u kategoriju svetskih čuda modernog društva. Postavlja se pitanje da li mu je uopšte potrebna reklama – ko nije čuo za makar jednu atrakciju u Dubaiu bez obzira na kojoj geografskoj širini živi. Sa druge strane, stalne promene i nove dimenzije koje nudi postiocima, čine Dubai gradom koji treba posećivati više puta jer ćete u protivnom sasvim sigurno propustiti nešto veliko.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 12:38

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: