Krit - ostrvo Krit

Krit - ostrvo Krit

Plaža Vai - ostrvo Krit - Grcka - foto: PlanetaPutovanja

Krit - ostrvo Krit - Leto 2024 - Grčka 2024

Mapa

Krit je najveće grčko ostrvo i peto po veličini u Sredozemnom moru. Od  kopna Grčke udaljeno je oko 160 km. Krit je zapravo arhipelag jer ga okružuje veliki broj manjih ostrva, ostrvaca i hridi.

Veličina ostrva, njegov izuzetan položaj, klima i prirodno okruženje, bili su inspiracija za veliki broj mitova antičke Grčke.

 Za Krit i okolna ostrva se vezuju mitološke priče o Dedalu i Ikaru, Apolonu, Artemidi, takmičenju sirena i muza, čuvenom lavirintu palate u Knososu i Tezeju i Minotauru, ljubavi Europe i Zevsa iz koje je začet kralj Minos...

Istorija drevnog Krita je isprepletana legendama i često se među njima ne može odrediti tačna granica, međutim, arheološki ostaci svedoče da je ovo ostrvo zapravo kolevka i temelj onoga što je kasnije postalo evropska kultura.

Minojska civilizacija bila je prva napredna civilizacija u Evropi a Knososnjen centar sa prvom poznatom palatom na starom kontinentu.

Tokom duge i prebogate istorije, na Kritu se smenjuju Mikenska kultura, period Rimske vlasti, Vizantija, Venecija, Otomansko carstvo...svako je ostavio svoj trag u kulturnom i materijalnom nasleđu. Krit je konačno postao deo Grčke 1. decembra 1913. godine.

Ostrvo Krit, tokom svih perioda svoje prošlosti, ima izuzetno jak uticaj na kulturu i umetnost Evrope. Čuvena je kritska škola crkvenog slikarstva koja je ostavila značajan pečat na vizuelni identitet pravoslavnih naroda. Na Kritu je rođen i Domenikos Teotokopulos, mnogo poznatiji u svetu umetnosti kao El Greko. Krit je takođe i rodno mesto slavne pevačice Nane Muskuri ali i Elefteriosa Venizelosa...

Turizam je glavna privredna grana na ostrvu i ogroman izvor prihoda. Oko 15% svih turista koji posete Grčku, prođu kroz Kritske aerodrome ili luke.

Heraklion, Iraklion ili Kandija je glavna luka, najveći i glavni grad ostrva, sa oko 140.000 stanovnika. Ostali veći gradovi i turistički centri Krita su Hania, Retimno, Lerapetra, Agios Nikolaos, Sitia.

Međunarodni aerodromi i glavne luke nalaze se u Heraklionu i Haniji.

Krit po receptu koji nudi gotovo čitava Grčka, kombinuje letovanje i uživanje u lepotama plaža i obala sa jedinstvenim istorijskim atrakcijama. Najpoznatije su svakako Minojski ostaci i arheološki lokalitet Knosos u blizini glavnog grada Herakliona, stari grad i luka Hania, zamak u gradu Retimno i ostaci brojnih utvrđenja, sve iz perioda Venecijanske vlasti...Kad se na sve to dodaju prirodne lepote, raznolikost flore i faune u unutrašnjosti Krita ili na okolnim ostrvima, dobija se jedna zaista sjajna pozivnica. 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:06

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: