Ohrid

Ohrid

Ohrid - Makedonija - foto: PlanetaPutovanja - Darko Mrdalj

Ohrid Leto 2024 - Ohrid Makedonija 2024

Mapa

Živopisni drevni grad Ohrid smešten je u jugozapadnom delu Republike Makedonije, na obali Ohridskog jezera koje spada u red najstarijih slatkovodnih jezera na našoj planeti.

Ovo je grad čudesne i duge istorije, od velikog značaja još u doba antičke Grčke i Rima a posebno u periodu srednjeg veka kad su ga već uveliko naseljavala južnoslovenska plemena. U vreme cara Samuila, krajem X i početkom XI veka, bio je poslednja prestonica velikog Bugarskog carstva a vekovima nakon toga ostao je jedna od pravih prestonica kulture i umetnosti.

Putopisci su zabeležili da je u XV veku Ohrid bio jedan od gradova koji je za svaki dan u godini imao po jednu bogomolju – ukupno 365. Zbog toga je često nazivan Jerusalimom, balkanskim, evropskim i slovenskim. Bez obzira što veliki deo bogatog kulturno istorijskog nasleđa nije odoleo vremenu, ono što je preostalo predstavlja prave riznice među najboljim sačuvanim ostacima ranohrišćanske i srednjovekovne vizantijske umetnosti. Sveta Sofija, Sveti Pantelejmon, Sveti Kliment, Sveti Naum, Sveti Jovan Kaneo, Sveti Vrači...vraćaju nas kroz vreme svojom fantastičnom arhitekturom velelepnim freskama i čudesnim ikonama dok

stare zidine Samuilove tvrđave podsećaju na ogromnu istorijsku ulogu grada Ohrida. 

Sve to dobija čarobnu dimenziju zahvaljujući predivnom jezeru koje se pred gradom širi na površini od preko 350 kvadratnih kilometara i spušta do dubina od 300 metara. U čast ove jedinstvene prirodne lepote, NASA je 2010. godine jednom velikom jezeru na Saturnovom mesecu Titan dala ime – Ohridsko jezero.

Ohrid je jedno od ukupno 28 mesta na svetu koje je UNESCO zaštitio ujedno i kao kulturno i kao prirodno nasleđe planete. 

 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:45

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: