Majorka

Majorka

Mondrago - Majorka - Spanija - foto: flickr - Random_fotos

Majorka leto 2024 - Španija Majorka avionom 2024

Mapa

Majorka - Vodeća destinacija Mediterana

Ostrvo Majorka ili Maljorka, najveće je ostrvo arhipelaga Balearskih ostrva u Sredozemnom moru. Po površini je najveće ostrvo u čitavoj Španiji, dok je po broju stanovnika na drugom mestu iza Tenerifa u arhipelagu Kanarskih opstrva.

Najveća luka i glavni grad ostrva ali i čitave autonomne regijeBalearskih ostrva je Palma de Majorka (Palma de Mallorca).

Lepotica Mediterana, kako se ovo ostrvo često naziva, počela je da razvija turizam dvadesetih godina dvadesetog veka i do početka Španskog građanskog rata bila omiljena među umetnicima i intelektualcima. Sredinom pedesetih godina intervencijom Vlade generala Franka, doživljava naglu turističku ekspanziju i postaje jedna od glavnih mediteranskih destinacija za turiste iz Zapadne Evrope. Masovni turizam je velikom brzinom promenio izgled ostrva kao i ekonomske pokazatelje u celoj zemlji. Nepotrebno je reći da 80% populacije Majorke živi isključivo od turizma.

Od pola miliona turista koliko je Majorku posetilo 1960. godine došlo se do cifre od skoro 7 miliona  u poslednjim godinama XX veka. Samo tokom 2008. godine, kroz međunarodni aerodrom u Palmi, prošlo je skoro 23 miliona putnika dok je morskim putem stiglo 1,5 miliona turista.

Popularnost Majorke u Evropi i celom svetu nije nimalo slučajna. Priroda je ovom ostrvu podarila izuzetnu, toplu Sredozemnu klimu, ogroman broj predivnih plaža i skrivenih uvala. Dodatne atrakcije su i brojne pećine koje su otvorene za posetioce a nalaze se i iznad i ispod nivoa mora. Sve to praćeno je fantastično razvijenom, modernom smeštajnom infrastrukturom izuzetno visokog kvaliteta.

Osim kraljevske porodice koja redovno u letnjem periodu boravi na ostrvu Majorka u svojoj letnjoj rezidenciji Marivent, verovatno najpoznatiji stanovnik poreklom sa ovog ostrva je prvi reket sveta Rafael Nadal.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 15:38

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: