Minhen

Minhen

planeta-putovanja

Minhen 2024

Mapa
 
 

Minhen

Minhen je najveći i glavni grad Bavarske i treći po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga.
 
Nalazi se gotovo na krajnjem jugu Nemačke, prema granici sa Austrijom, nadomak severnih obronaka Alpa. Kroz grad smešten na malo iznad 500 m nadmorske visine protiče reka Izer, pritoka Dunava. 
Minhen je grad sa najjačom ekonomijom u čitavoj Nemačkoj, predstavlja jedan od finansijskih centara, jako kulturno i univerzitetsko središte države i svakako je na prvom mestu po razvijenosti cele južne Nemačke. Među velikim brojem svetski renomiranih kompanija dovoljno je pomenuti Simens, BMW, MAN...
 
Ovaj grad se nalazi među prvih deset u svetu po kvalitetu života, po nekim statistikama čak i među prvih pet. 
 
Istorija Minhena je duga i bogata, može se pratiti unazad do sredine XII veka, međutim, gradska arhitektura danas nije originalni svedok prošlosti već njena verna replika. Prvi, a pogotovo Drugi svetski rat doneli su velika razaranja, u II svetskom ratu uništeno je čak 70% građevina koje su u posleratnom periodu kompletno obnovljene, stilski rekonstruisane i restaurirane. 
Danas je ovo grad sa najmanjom stopom nezaposlenosti u zemlji ali i najmanjom stopom kriminala među velikim gradovima. Zbog njegove bezbednosti Evropljani su mu dali nadimak “Grad igračaka“ dok ga lokalno stanovništvo iz istih razloga naziva „selo od milion stanovnika“. 
 
Sve te definicije govore u prilog činjenici da je Minhen takođe izuzetno privlačna turistička destinacija. 
Oktoberfest, sa tradicijom dugom preko 200 godina, najpoznatija je manifestacija koju grad organizuje još od 1810. godine. Festival traje 16 dana i posvećen je pivu koje dolazi uglavnom iz bavarskih pivnica a godišnje ga poseti između šest i sedam miliona ljudi. Oktoberfest se, kao sećanje na proslavu venčanja kralja Ludviga Prvog, održava zapravo u septembru a ne u oktobru i najpopularniji je događaj u ovom delu Evrope. 
Naravno, ne i jedini u gradu i svakako ne jedina atrakcija koja dovodi posetioce u Minhen. Tu su mnogobrojni muzeji i galerije kao što je čuvena Pinakoteka i Gliptoteka, brojni parkovi i trgovi, kao i evropski fudbalski gigant – Bajern.                      
 
© PlanetaPutovanja
Poslednja promena: Today, 19:59

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: