Halkidiki

Halkidiki

Mapa Grcke Halkidiki Karta Halkidikija

Halkidiki letovanje 2024 apartmani Grčka Mapa 2024

Mapa

Mapa Grcke Halkidiki - Mapa Halkidikija Halkidiki ili Halkidik (Nomos Khalkidhiki) u Egejskom moru, je jedno od najvećih poluostrva u Grčkoj. Mapa Grcke Pruža se u more iz zagrljaja reka Aksios (Vardar) i Strimonas (Struma). Administrativno sedište okruga je gradić Poligiros. Geografski, Halkidik je brdovita oblast koja se završava zapravo sa tri manja poluostrva - poznata tri prsta, Kasandra, Sitonija i Atos.

Popularne turističke destinacije Halkidika smeštene su velikom većinom na prva dva prsta – Kasandri i Sitoniji. Lepota prirode, čisto more i predivne plaže jednostavno su od gotovo svakog većeg ili manjeg gradića ili sela stvorili popularna mesta za letovanje. Kao najpoznatije destinacije izdvajaju se Nea Kalikratia, Nea Potidea, Kalitea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori, Neos Marmaras, Porto Karas, Sarti. Na Halkidikiju se pored najposećenijih primorskih atrakcija nalaze i izuzetno zanimljivi i vredni arheološki lokaliteti kao što je antički grad Stagira, rodno mesto velikog antičkog filozofa Aristotela ili sa druge strane fantastični prirodni fenomeni poput Petralona pećine.  

Čitavo poluostrvo Halkidiki nema nijedan aerodrom ni izgrađenu železničku mrežu, tako da su načini na koji se dolazi do destinacija putevi (prilično kvalitetni i dobro obeleženi) i morske linije.

Poslednji „prst“ – Atos, nazvan po planini Atos (2033m), koja se uzdiže na južnom delu poluostrva, poznat i kao „Sveta Gora“, predstavlja potpuno autonomnu crkvenu teritoriju. Ovu jedinstvenu u svetu ''monašku republiku'', osnovanu još u ranom srednjem veku, čini 20 manastira. Tokom vekova svog postojanja Sveta Gora je dobila status najpoštovanijeg i najsvetijeg uporišta hrišćanstva, koja ''na svojoj nevelikoj, vrletnoj teritoriji čuva istorijska, umetnička i pre svega verska blaga...

Poslednjih godina se na ovom „prstu“ razvijaju mala mesta kao turističke destinacije, uglavnom orijentisane na mirniji stil letovanja a zbog blizine Svete Gore, vrlo često usmerena ka posetama manastirima. To su Jerisos,Nea Roda i Uranopolis kao poslednje mesto i glavna luka pre ulaska na monašku teritoriju. 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 15:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: