Saveti vozačima pred polazak na more - saobraćajni propisi

Saveti vozačima pred polazak na more - saobraćajni propisi

15.07.2011. U zemljama regiona zabranjena upotreba mobilnog telefona za volanom, brzina u naseljima ograničena na 50 kilometara na čas

Ako odlučite da sopstvenim automobilom krenete put letovališta, proverite rok važenja pasoša ili ličnih karata, ispravnost vozila i informišite se o prohodnosti puteva. 

Ukoliko putujete sa „crvenim” biometrijskim pasošem, viza do željenih destinacija u okolini nije potrebna. Ono što je bitno znati, ukoliko se recimo zaputite put letovališta u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji ili Hrvatskoj, jeste to da je osim važećeg pasoša i međunarodne vozačke dozvole (2.000 dinara) potrebno imati zeleni karton (2.000 dinara). Zeleni karton, ili međunarodno osiguranje vozila, može se izvaditi na svakom graničnom prelazu u predstavništvima Auto-moto saveza Srbije. Ukoliko iz zemlje izlazite tuđim vozilom, potrebno je ovlašćenje ili dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, koju izdaje AMSS na period od godinu dana.

Takođe, preporučuje se posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko putujete automobilom u Crnu Goru za ulazak je potrebna samo važeća lična karta i saobraćajna i vozačka dozvola. Ukoliko vozite tuđi automobil, potrebno je ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu. Ukoliko sa roditeljima putuju maloletna deca, ona bi trebalo da imaju dokument koji dokazuje njihov identitet. Deca školskog uzrasta trebalo bi da imaju dokument sa fotografijom – đačku knjižicu, pasoš, ličnu kartu, a deca predškolskog uzrasta – izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvenu knjižicu, putnu ispravu. Ukoliko dete putuje bez roditelja, odnosno staratelja, preporučuje se pisana i overena saglasnost oba roditelja. Ekološka taksa iznosi 10 evra za putnička vozila.  

U BiH takođe možete da uđete samo sa ličnom kartom i domaćom vozačkom dozvolom, ali je neophodan zeleni karton.

Kada je reč o određenim saobraćajnim propisima i potrebnoj opremi u vozilu, za BiH, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku i Makedoniju zajedničko je to da je obavezno vezivanje sigurnosnog pojasa i zabranjena upotreba mobilnog telefona, a brzina u naseljenom mestu iznosi 50 kilometara na čas. Ovim državama zajedničko je i to da je od opreme potrebno imati pribor za prvu pomoć, trougao i reflektujući prsluk. 

----------------------------------------------

Putarine

U odnosu na zemlje u regionu koje naplaćuju putarinu po pređenom kilometru, cenovnik JP „Putevi Srbije“ povoljniji je u odnosu na hrvatski, ali je nepovoljniji od makedonskog. Vožnja autoputem od Beograda do Niša košta 730 dinara, od Niša do Leskovca – 190 dinara, a od Beograda do Šida – 340 dinara. Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, u Hrvatskoj se od Batrovaca do Zagreba plaća 105 kuna, što je oko 15 evra. Za 200 kilometara autoputa kroz Makedoniju putarina iznosi 2,5 evra. U Bugarskoj važe takozvane vinjete, čija cena za neograničeni broj prolazaka u roku od sedam dana iznosi četiri evra. U BiH nema naplatnih rampi, a u Crnoj Gori 2,5 evra plaća se samo prolaz kroz tunel „Sozina”. D. Vukosavljević

Izvor: Politika novine i magazini

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: