Samos

Samos

planeta-putovanja

Samos 2024

Mapa
Samos je grcko ostrvo u jugoistocnom delu Egejskog mora, ujedno i najbliže vece ostrvo obali Turske, buduci da zauzima krajnji istok grcke teritorije. Od kontinentalnog dela Turske deli ga kanal širok svega nekoliko kilometara. Ostrvo je dugo 43 km i široko oko 20 km. Najveci grad i administrativno sedište je Vati kojeg cesto zovu i Samos.
Ostrvo je obdareno predivnom i bajkovitom prirodom, što je najverovatnije uslovilo cinjenicu da je u prošlosti bilo pozornica brojnih legendi grcke mitologije ali i istorijski veoma znacajno.
Po legendi, na Samosu je rodena boginja Hera, Zevsova supruga. Na ovom ostrvu roden je i slavni grcki filozof i matematicar Pitagora...
Pored Samosa tj. Vatija, najrazvijenija i najpopularnija turisticka mesta, ujedno sa najlepšim plažama na ostrvu su Pitagorio, Kokari, Psili Amos, Kerveli, Platanakia, Posidonia, Potokaki, Karlovasi.
Osim uživanja u carima mora i predivnih plaža, Samos obiluje i izuzetnim arheološkim lokalitetima koji se ne smeju propustiti: ostaci Herinog hrama, Eupalinov tunel, zidine antickog Samosa...
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Yesterday, 11:28

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: