Kefalonija

Kefalonija

Kefalonia - Grcka - foto: PlanetaPutovanja

Kefalonija - Letovanje 2024 - Grčka 2024

Mapa

Odisejeva postojbina.

Kefalonija je najveće ostrvo u arhipelagu koji čini sedam jonskih ostrva, površine oko 800 km2. Prefekturu čine veće ostrvo Kefalonija i manje – Itaka, udaljeno oko 2 km. Glavni grad, najveća luka i administrativni centar je Argostoli u kojem živi oko 15.000 stanovnika.

Prirodne lepote ovog ostrva su ono što godišnje privlači ogroman i sve veći broj turista. Naravno, na prvom mestu je lepota Jonskog mora koje ga okružuje i čuvena plaža Mirtos koja je ujedno i najpoznatija turistička atrakcija Kefalonije. Ova plaža je po svojoj lepoti rangirana kao peta na čitavoj našoj planeti. Plaža Kaminia čuvena je po populaciji ugroženih morskih kornjača koje ovde polažu jaja. Atraktivnost i osećaj lepote netaknute prirode na Kefaloniji pojačan je činjenicom da postoji veliki broj plaža kojima je moguće prići samo sa morske strane.

Najviši vrh, Megas Soros se nalazi na visini od 1628 m, na planini Ainos koja je ujedno i park prirode.

Tu su i spektakularne pećine Melisani i Drogarati, bogata, gusta vegetacija ali i izuzetno značajni arheološki lokaliteti, posebno tolosi Mikenskog perioda.

Najpoznatija mesta na ostrvu, koja su ujedno i turistički najposećenija, su Asos, Argostoli, Pilaros, Lasi, Fiskardo, Liksuri, Sami, Skala, Katelios...

10 km južno od Argostolija smešten je međunarodni aerodrom Kefalonija.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 07:10

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: