Wadi Rum

Wadi Rum

Jordan - Wadi Rum - Foto: PlanetaPutovanja - Darko Mrdalj

Wadi Rum - Jordan 2024

Mapa

WADI RUM - Mesečeva dolina

Wadi Rum - ime potiče od arapske reči wadi (uadi) koja u prevodu znači dolina ili korito reke, uglavnom se odnosi na sasušeno korito reke koje se ''aktivira'' samo tokom kišnog perioda, dok Rum potiče iz aramejskog sa značenjem visok ili uzdignut.

Dolina Wadi Rum poznata je i pod imenom ''Mesečeva dolina'' jer pejzaži koji dominiraju okolinom kao da ne pripadaju našoj planeti.

Nalazi se u južnom delu Jordana na oko 60 km udaljenosti od luke Akaba na Crvenom moru koje se sa 1840 metara visine najvišeg vrha Maunt Um Dami može i videti kad je vreme vedro.

Ova jedinstvena pustinja bila je nastanjena čak 8.000 godina pre Hrista o čemu svedoče brojni ostaci praistorijskih i drevnih civilizacija. Najatraktivniji su ostaci, koje je za sobom ostavilo napredno arapsko pleme Nabatejaca, u vidu petroglifa – grafita i slika na stenama i pećinama, kao i pustinjskih hramova.

U naselju Wadi Rum danas na tradicionalan način živi nekoliko stotina Zalabia beduina čije je glavno zanimanje eko i avanturistički turizam, budući da je čitava pustinja jedna od glavnih atrakcija Jordana i vodeća destinacija za sve veći broj turista iz svih krajeva sveta. Za njih se organizuju dnevne pešačke ture, safari na kamilama ili arapskim konjima, izleti u pustinju sa noćenjem pod vedrim nebom, penjanje uz stenovite litice...

Pustinja je više puta bila scenografija za poznate filmove među kojima je Lorens od Arabije a zbog već pomenutog ''vanzemaljskog'' izgleda i za brojna SF ostvarenja kao što je na primer Crvena planeta gde Wadi Rum predstavlja planetu Mars. 

Od 2011. godine nalazi se na UNESCO listi svetske baštine.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 07:00

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: