Tenerife

Tenerife

planeta-putovanja

Tenerife 2024

Mapa
Tenerife je jedno od sedam naseljenih ostrva koje pripada arhipelagu Kanarskih ostrva, smeštenom u Atlantskom okeanu, na 100 km zapadno od obale Afrike, u visini granice između Maroka i Zapadne Sahare.
Kanarska ostrva
Arhipelag se sastoji od preko 12 ostrva i ostrvaca vulkanskog porekla od kojih je 7 naseljeno – Tenerife, Fuerteventura, Gran Kanarija, Lanzarote, La Palma, Gomera i Ijero. Na njima živi oko 2 miliona stanovnika. Preko milion ljudi naseljava ostrvo Tenerife koje je ujedno i najnaseljenije ostrvo čitave Španije. Sledeće ostrvo po broju stanovnika je Gran Kanarija. 
Ukupna dužina obale celog arhipelaga je 7.447 km. 
Neki istoričari smatraju da je legendarna Atlantida bila locirana upravo na mestu današnjih Kanarskih ostrva delom i zbog činjenice da su starosedeoci ostrva (Guanches) bili veoma visok narod svetle kože.
Ova ostrva bila su usputna stanica brodovima Kristifora Kolumba na putu ka otkriću Novog Sveta.
Status glavnog grada autonomne regije dele Santa Kruz de Tenerife i Las Palmas de Gran Kanarija.
Najviši vrh Španije (Pico de Teide 3.712 m) nalazi se na ostrvu Tenerife.
Ime Kanarska ostrva potiče od latinskog „Insula Canaria“ što u prevodu znači „Ostrvo pasa“ – najverovatnije zbog populacije jedne vrste foka koje su naseljavale ostrvo. 
Zahvaljujući prirodnoj raznolikosti, vulkanskim kraterima, toplim okeanskim strujama i geografskom položaju nadomak afričkog kontinenta, na ostrvima vlada „večito proleće“ zbog čega su i jedna od najomiljenijih turističkih destinacija na planeti. 
Na Kanarskim ostrvima je locirano i četiri od ukupno trinaest nacionalnih parkova Španije.
 
© PlanetaPutovanja
Poslednja promena: Yesterday, 04:33

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: