Cirih

Cirih

Cirih - Švajcarska - Photo: Switzerland tourism - Christof Sonderegger

Cirih prevoz cena - 2024

Mapa

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i glavni grad istoimenog kantona. Ujedno, ovo je najveći grad u zemlji, nalazi se na severnoj obali ciriškog jezera i na obalama reke Limat koja protiče kroz grad.

Sam izgled grada razlikuje se od ostalih švajcarskih gradova, posebno zbog dozvole da se odobri konstrukcija visokih zgrada, nakon što je 2009. godine odbačena inicijativa „40 metara je dovoljno“ koja je decenijama uticala na arhitekturu i urbanizaciju.

Cirih je jedan od vodećih finansijskih centara naše planete, ciriška berza osnovana u XIX veku je četvrta po važnosti na svetu, ovde je takođe centar svetske trgovine zlatom kao i sedišta najjačih evropskih i globalnih kompanija i bankarskih i osiguravajućih institucija. Četiri petine ukupnog broja zaposlenih radi u sektoru usluga dok je ostatak uglavnom orijentisan na laku industriju.  

Grad je kategorisan kao jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života ali je takođe u samom vrhu liste najskupljih gradova na svetu iako u okviru Švajcarske zauzima drugo mesto iza Ženeve.

Osim kao najveći i ekonomski najrazvijeniji grad u Švajcarskoj, Cirih je i kulturni centar čitave zemlje. U kombinaciji sa prelepim geografskim položajem na obali jezera i svega tridesetak kilometara od Alpa, predstavlja izuzetno atraktivnu destinaciju za turiste iz čitavog sveta.

Zvanični jezik je u Cirihu nemački, u širem urbanom području grada živi preko 1,8 miliona ljudi. Nalazi se na nadmorskoj visini od 408 metara i od glavnog grada Švajcarske, Berna, udaljen je 125 kilometara.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 13:13

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: