Grčka

Grčka

mapa-grcke

Grčka - Grčka Hrana i piće

Mapa

Život i navike Grka u najvećoj meri određuje klima i geografski položaj – miran tempo, popodnevna siesta, tople letnje noći, druženje uz tradicionalni buzuki...upotpunjeni su uživanjem u hrani i piću koje je u Grčkoj vrlo specifično i neposredno.

Karakterističan sastojak skoro svih jela je maslinovo ulje koje u Grčkoj kuhinji ima dugu tradiciju još od antičkog doba. Kvalitet maslina i maslinovog ulja koje se proizvode u Grčkoj je na vodećoj poziciji u svetu.

Zahvaljujući toploj klimi, trpeza obiluje ukusnim i sočnim povrćem – paradajzom, tikvicama, krastavcima, kupusom, plavim patlidžanom...koje se kombinuje u salatama i svim kuvanim jelima.

Tradicionalna kontinentalna musaka, sarmice od vinove loze, kokoretsi od jagnjeće džigerice, specijaliteti od jagnjetine, govedine i svinjetine, sve vrste ribe i plodovi mora...čine grčku kuhinju izuzetno raznovrsnom, bogatom i kvalitetnom.

Takođe, ne treba zaboraviti i sireve vrhunskog ukusa od kojih se izdvajaju feta, kaseri i gravijera.

Grčka kuhinja se odlikuje i korišćenjem velikog broja začina po čemu se razlikuje od ostalih mediteranskih zemalja. Kuvana jela, pečenja, riba, salate, obiluju origanom, nanom, belim i crnim lukom, bosiljkom, lovorom, cimetom...

Veoma poznata tradicionalna jela suvlaki i giros nalazi se na jelovnicima fast food restorana širom sveta.

Bez obzira na sve veću popularnost brze hrane, Grci kao i mnogobrojni turisti uživaju u odlasku u restorane i taverne sa tradicionalnom domaćom kuhinjom.

Tradicionalna grčka žestoka pića su aromatični uzo i metaksa. Vino je obeležilo čitavu istoriju antičke Grčke ali i grčku mitologiju. Posebno je prepoznatljivo i svuda prisutno karakteristično belo vino recina... 

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: