Španija

Španija

P1010055

Španija - Španska kuhinja

Mapa

Hrana predstavlja nacionalnu opsesiju u Španiji. Svaka pokrajina i region ima sopstvenu kulinarsku tradiciju, nasleđe velikog broja naroda koji su tokom duge istorije naseljavali teritoriju današnje moderne Španije. Zbog ovakve složenosti, teško je tačno odrediti nacionalno jelo i prirodu kuhinje a nabrajanje svih specijaliteta ovog „kontinenta u malom“ je poseban Univerzum. Takođe, velika promena dogodila se nakon otkrića „Novog Sveta“ sa pojavom krompira, paradajza i novih začina.

Ipak, najpoznatija jela i pića kojima se ponose najposećenije destinacije Španije (a takvih je opet mnogo i svaka daje svoj jedinstveni pečat), odredili su, prepoznali i zavoleli - upravo turisti.

Budući da je Španija okružena morem, kuhinja u primorskim regionima obiluje svim vrstama ribe, rakova, morskim plodovima, maslinovim uljem...koji čine osnov lokalnih specijaliteta.

Kontinentalna Španija u svojoj kuhinji ima zastupljene sve vrste mesa, pečenja, raznih sosova i povrća.

Upravo zbog velikog broja turista koji tradicionalno posećuju čitavu Španiju, mnoga španska nacionalna jela su stekla međunarodnu popularnost.

Tipično špansko jelo je „olja“(kasido, pote, eskudelja ili pučera) – u prevodu – lonac. Sprema se od nekoliko vrsta mesa, povrća i začina koji su karakteristični za pojedine oblasti. Španci ovom jelu poklanjaju veliku pažnju tako da postoji izreka da im je ono posle Boga na drugom mestu u životu.

Tu je i „paelja“– kulinarski umetnički domet u spremanju jela sa pirinčem, i naravno – „gaspaćo“, hladna čorba od povrća, omiljeno letnje jelo i možda najveći španski doprinos internacionalnoj kuhinji.

Ne treba zaboraviti veliki broj preliva i sosova koji svakom jelu daju začinsku atmosferu određenog dela Španije i oslikavaju veliku maštovitost kulinara u njihovom pripremanju. Upravo po gradiću Mao(Mahon) na ostrvu Menorka, ime je dobio i jedan od najpoznatijih preliva – majonez (Salsa Mahonesa) koji je ovde prvi put napravljen.

„Tortilja“je takođe špansko nacionalno jelo i potpuno se razlikuje od istoimenog meksičkog specijaliteta. Sprema se sa jajima, krompirom i belim lukom.

Postoje i mnogi tapos barovi u kojima uz piće dobijate ove raznovrsne španske grickalice. Sama reč „tapos“znači poklopac a nastao je iz potrebe da se čaša u kojoj se nalazilo piće, najčešće vino, pokrije i tako zaštiti.

Od pićasvakako treba izdvojiti najpoznatiji španski osvežavajući alkoholni napitak - Sangriju, koja se priprema od slatkog vina i voća, zatim razne vrste belog i crnog vina po kojima su čuveni regioni u Španiji – vinogorje Riohe, slatka vina iz Malage ili Granade, Malvazija iz Lanzarote, Tarakonte sa Tenerifa itd.

Omiljena su i vrlo kvalitetna voćna žestoka pića od treba izdvojiti jabukovaču i rum od meda.

 

© PlanetaPutovanja

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: